Δεν είναι γυαλιά κι όμως οι περισσότεροι έτσι τα χαρακτηρίζουν, δεν είναι απαραίτητα εικονική η πραγματικότητα που προβάλλουν. Αλλά αυτός είναι ο τρόπος που το ευρύ κοινό καταλαβαίνει για τι ακριβώς μιλάμε. Τα VR goggles, ή Head Mount Displays, ή όπως αλλιώς θα τα δείτε να περιγράφονται, αυξάνονται και πληθαίνουν. Σκοπό έχουν να γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας -της… κανονικής και της εικονικής!
Όποιος κι αν είσαι,  τα φοράς απομονώνεσαι από το περιβάλλον και με συνοπτικές διαδικασίες μεταφέρεσαι κάπου αλλού. Εκεί, μπορείς να δεις ένα σφαιρικό video παίρνοντας μια δυνατή εμπειρία –όσο πιό κοντά στην αλήθεια γίνεται. Ή, μπορείς να παίξεις ένα παιχνίδι σε τρισδιάστατο περιβάλλον με ψηφιακά γραφικά που μοιάζουν πολύ αληθινά. Σε όλες τις περιπτώσεις είσαι κάπου αλλού… και συνήθως επιλέγεις να είσαι εκεί όπου περνάς καλά και αισθάνεσαι όμορφα!
Επειδή τα τελευταία 4 χρόνια περνάμε αρκετές ώρες της ημέρας φορώντας τέτοια γυαλιά  (ή μάσκες, αν προτιμάτε), δημιουργώντας video 360 μοιρών,  είπαμε να συγκεντρώσουμε όλα όσα είχαμε διαθέσιμα στο γραφείο και να κάνουμε μια πρώτη μικρή παρουσίαση στα ελληνικά.
Δεν σκοπεύουμε να αναφερθούμε καθόλου στα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τα οποία μπορείτε εύκολα να τα βρείτε στο διαδίκτυο, ούτε να μπούμε σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Θα μεταφέρουμε όμως την εμπειρία μας, τις εντυπώσεις μας από την καθημερινή χρήση, προτείνοντας χωρίς φόβο και πάθος ποιά είναι τα καλύτερα διότι… όλα τα έχουμε αγοράσει!
Κλείνοντας, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε. Ακόμα κι αν με 10 ευρώ αποκτήσετε ένα χάρτινο cardboard, όταν τοποθετήσετε το κινητό σας επάνω του ένας καινούργιος μαγικός κόσμος θα ξεδιπλωθεί εμπρός στα μάτια σας. Το τι θα κάνετε μαζί του είναι δικό σας θέμα.
Αλλά είναι εκεί και θα τον ανακαλύψετε αν φορέσετε τα… γυαλιά!

 

Oculus GO2Oculus Go

Είναι ο λόγος για τον οποίο έγινε και αυτή η συνολική παρουσίαση των VR “γυαλιών”. Είναι φθηνά,  απολύτως αυτόνομα  (δεν χρειάζονται ούτε κινητό, ούτε καλώδια σύνδεσης με υπολογιστή) και αν η τιμή τους διατηρηθεί κάτω από τα 200 ευρώ θα γίνουν “δούρειος ίππος”. Δηλαδή, θα μπουν σε κάθε σπίτι προσφέροντας πρωτόγνωρες συγκινήσεις σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, ή εξοικείωσης με την εικονική πραγματικότητα. Η ποιότητα της εικόνας είναι εφάμιλλη (και ίσως κατά τι καλύτερη) από εκείνη που προσφέρουν τα GearVR της Samsung με S8 (για S6 η S7 δεν το συζητάμε… υπερτερούν σαφέστατα). Η ευκολία χρήσης είναι δεδομένη (πατάς το κουμπί και ξεκινάς… δεν κουμπώνεις ούτε κινητό, ούτε σε κρατά κανένα καλώδιο). Βέβαια, μπορείς να κοιτάξεις όπου θέλεις στο σφαιρικό  περιβάλλον (3 Degrees of Freedom), αλλά δεν μπορείς να κινηθείς μέσα σ’ αυτό. Εξαιρετική η στήριξη στο κεφάλι, χαμηλό βάρος και ξεκούραστα σε αίσθηση και στη χρήση για αρκετή ώρα. To απόλυτο εργαλείο για να βλέπεις 360videos. Στα αρνητικά στοιχεία, η μη επαρκής απομόνωση (μπαίνει λίγο φως από την στήριξη στην μύτη), η φόρτιση που αργεί και η αναγκαστική ενεργοποίηση με κινητό-λογαριασμό oculus.

Playstation VR 2Playstation VR

Είναι γεγονός ότι τα Oculus Go έχουν καλύτερη ανάλυση από τα PSVR. Το ίδιο και τα Samsung GearVR, Oculus Rift και HTC Vive. Παρ’ όλα αυτά η πλατφόρμα της παιχνιδομηχανής της Sony δεν έχει συναγωνισμό στην κατηγορία. Την ίδια στιγμή είναι πολύ ξεκούραστα, άνετα στο κεφάλι, με κάποια θέματα στην εφαρμογή στο πρόσωπο (αφήνουν αρκετό κενό χώρο κάτω από την μύτη). Όταν κάποιοι τίτλοι διάσημων παιχνιδιών (π.χ. Call of Duty) περάσουν στην VR εκδοχή τους, τότε θα δούμε και πολύ περισσότερους να τα χρησιμοποιούν. Eξαιρετικό δείγμα (αλλά δείγμα) υλοποίησης παιχνιδιού είναι η VR εκδοχή του Gran Tourismo Sport. Καλωδιωμένα στο Playstation Pro «αισθάνονται» καλύτερα και λειτουργούν απρόσκοπτα.

Vive 2HTC Vive

Ο βασιλιάς ονομάζεται Vive, είναι εδώ και στην PRO εκδοχή (που κυκλοφορεί προς το παρόν μόνο στην Αμερική) τίθεται εκτός συναγωνισμού  σε ζητήματα όπως  η ανάλυση σε pixels, η ποιότητα εικόνας, η ποιότητα κατασκευής και οι διαθέσιμοι τίτλοι (όχι μόνο σε παιχνίδια). Φυσικά έχουμε 6 degrees of Freedom, αλλά και τοποθέτηση αισθητήρων στο χώρο, καλωδίωση με υπολογιστή, ανάγκη για εξαιρετική κάρτα γραφικών και… i7 επεξεργαστή! Βαριά στο πρόσωπο, αίσθηση ανασφάλειας στην στήριξη στο κεφάλι και χρειάζονται ακουστικά. Παρ’ όλα αυτά είναι σαφώς τα καλύτερα εφ’ όλης της ύλης μέχρι στιγμής και δικαιολογημένα τα ακριβότερα. Όταν αποχωριστούν τα καλώδια οι απανταχού «Βιαράδες» θα  κάνουν πάρτι!

Oculus Rift2Oculus Rift

Go-Rift-GearVR είναι όλα τους προϊόντα Oculus. H αμερικάνικη εταιρεία -που ανήκει πλέον στην μεγάλη οικογένεια του Facebook- ήταν, και εξακολουθεί να είναι, πρωτοπόρος στην εικονική πραγματικότητα με προτεραιότητα πλέον στο hardware, ενώ εξακολουθεί να παράγει αξιόλογο λογισμικό. Είναι η πρώτη που κατασκεύασε head mount displays και τα διέθεσε σε επιλεγμένους μηχανικούς λογισμικού-developers διεθνώς, έτσι ώστε να μπορέσουν και εκείνοι, είτε να δημιουργήσουν εφαρμογές και παιχνίδια για την πλατφόρμα, είτε να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην εικονική πραγματικότητα. Tα Oculus Rift είναι από τα κορυφαία HMDs διεθνώς, έχουν την ίδια ανάλυση με τα HTC Vive, αλλά στην πράξη υπολείπονται κατά τι και σε αντίθεση χρωμάτων και σε λεπτομέρεια. Είναι, επίσης, απαιτητικά από τον αγοραστή τους (καλωδίωση με υπολογιστή, ανάγκη για εξαιρετική κάρτα γραφικών και αντίστοιχο επεξεργαστή κλπ.). Αλλά είναι πολύ φθηνά πλέον. Και προτείνονται ανεπιφύλακτα αν ο υπολογιστής σας πληρεί τις προδιαγραφές. Φυσικά έχουμε 6 Degrees of Freedom, η τοποθέτηση αισθητήρων είναι επιτραπέζια και φυσικά υπάρχουν άπειροι τίτλοι για να διαλέξει κανείς. Στην εφαρμογή στο πρόσωπο είναι ελαφριά και άνετα. Τα χειριστήρια touch είναι εκτός από λειτουργικά, αληθινά κομψοτεχνήματα.

CardboardCardboards

Ένα χάρτινο κουτάκι, ένα ζευγάρι διόπτρες και προσαρμογή του κινητού σου, ώστε να βλέπετε 360 video και να παίζετε τις εφαρμογές για cardboards. Η ανάλυση και η ποιότητα της εικόνας εξαρτώνται από το ίδιο το κινητό που θα προσαρμόσετε επάνω. Συνήθως τα δίνουν δωρεάν όταν έχουν διαφημιστικό επάνω, ή σε τιμές της τάξης των 10-15 ευρώ.

 

 HomidoHomido και δεκάδες άλλα…

Προσαρμόστε το κινητό σας, φορέστε τα και εστιάστε. Καλύτερη και πιο ξεκούραστη εφαρμογή στο κεφάλι…  μιλάμε για «κυριλέ» cardboards και τίποτε παραπάνω. Η ανάλυση και η ποιότητα της εικόνας εξαρτώνται από το κινητό που θα προσαρμόσετε επάνω. Υπάρχουν δεκάδες εταιρείες και αντίστοιχοι σχεδιασμοί. Αν έχετε 3D εκτυπωτή δοκιμάστε να τυπώσετε το δικό σας (στο thinkinverse έχει τουλάχιστον 10 διαφορετικά). Σε καμία περίπτωση μην δώσετε πάνω από 50 ευρώ…

VROne-zeiss2VR One by Zeiss

Ακριβό tailor made cardboard. Οι διόπτρες είναι εξαιρετικής ποιότητας και τα τηλέφωνα  (σε πολλαπλές διαστάσεις) μπαίνουν συρταρωτά από το πλάι. Η τιμή των VROne είναι υψηλότερη από πολλά πλαστικά ρυθμιζόμενα cardboards, αλλά και η ποιότητα στην εφαρμογή και στα οπτικά στοιχεία είναι εμφανής. Βέβαια, και πάλι η ανάλυση και η ποιότητα της εικόνας εξαρτώνται από το ίδιο το κινητό. Όλοι πίστευαν πριν από 4 χρόνια πως η Zeiss θα έδινε λύσεις, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη…

GearVR 2Samsung GearVR

Ακόμα ένα προϊόν Oculus σε συσκευασία Samsung. Ξεκινώντας από τα Note 4 -8 και περνώντας στα S6, S7 και S8, η Samsung δημιούργησε ένα best seller και τα Gear VR αποτελoύν ως τις μέρες μας σημείο αναφοράς στα φορητά head mount displays. Με εξαιρετική ποιότητα εικόνας παρά τους περιορισμούς της οθόνης ενός κινητού τηλεφώνου, η κορεάτικη εταιρεία με την βοήθεια των αμερικάνων developers σχεδίασε ένα πρότυπο «οικοσύστημα» δημιουργώντας εκτός των άλλων δικές της μοναδικές εφαρμογές και περιεχόμενο υψηλών προδιαγραφών (π.χ. Cirque du Soleil από τους Felix & Paul). Σε όλο τον κόσμο οι VR-360 παρουσιάσεις είτε σε εκθέσεις-περίπτερα, είτε μαζικά χρησιμοποιούν μέχρι στιγμής Gear VR. Με την έλευση του Oculus Go, πιθανά τα δεδομένα θα αλλάξουν. Πάντως για όσους διαθέτουν ένα κινητό Samsung (S6-S7-S8- S9) τα Gear VR αποτελούν μονόδρομο, αφού σε περιόδους προσφορών κοστίζουν από 30 € έως… δωρεάν!